Tillväxt på bokmarknaden men volymerna går ned

Bokförsäljningen ökade med 1,4 procent i värde under det första halvåret 2023. Samtidigt minskade både antalet sålda tryckta böcker och antalet strömningar av digitala böcker. Det visar årets andra Bokförsäljningsstatistik, som publiceras av Svenska Förläggareföreningen och Svenska Bokhandlareföreningen.

Rapporten visar att försäljningen uppgick till totalt 2,31 miljarder kronor under det första halvåret, en ökning med 1,4 procent eller 32,7 miljoner kronor.

Bokförsäljningen i internetbokhandeln, som i rapporten är sammanslagen med bokklubbarna, minskade med 47,8 miljoner kronor eller 4,6 procent. Det var den största försäljningskanalen med en marknadsandel på 42,4 procent, en minskning med 2,7 procentenheter. Fysisk bokhandel ökade med 17,3 miljoner kronor eller 3,8 procent. Dess marknadsandel steg till 20,2 procent från 19,8 procent samma period i fjol. De digitala abonnemangstjänsterna ökade med 65,1 miljoner kronor, motsvarande en tillväxttakt på 9,4 procent. Deras andel av marknaden uppgick till 32,9 procent, en ökning med 2,4 procentenheter.

Den totala försäljningen av tryckta böcker gick ned med 2 procent, vilket motsvarade 30,8 miljoner kronor. Inbundna böcker minskade med 3,9 procent och övriga tryckta format, såsom danskt band och halvklotband, minskade med 6,2 procent. Pocketförsäljningen ökade med 5,8 procent. Räknat i antal sålda exemplar minskade de tryckta böckerna med 5,1 procent eller drygt 615 000 exemplar.

Antalet strömningar av digitala böcker i abonnemangstjänsterna minskade med 2,2 procent, ett brott i den fleråriga tillväxttrenden.

Försäljningen av utländska titlar ökade med en tillväxttakt på 9,1 procent. De stod för 17,2 procent av marknaden, jämfört med 16 procent första halvåret 2022.

I rapporten publiceras också verkstopplistorna för det andra kvartalet, listor som redovisar ett verks samlade försäljning i alla format. Under de tre första månaderna av året var Atlas. Historien om Pa Salt av Lucinda Riley och Harry Whittaker det mest sålda verket. Det mest sålda facklitterära verket var När ingen lyssnar av Diamant Salihu, och det mest sålda barn- och ungdomsverket var Handbok för superhjältar. Den längsta natten av Elias Våhlund och Agnes Våhlund.

 

 

Om Bokförsäljningsstatistiken

Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen står bakom Bokförsäljningsstatistiken, som uppskattas omfatta över 80 procent av all allmänlitteratur som säljs från återförsäljare till konsument i Sverige. Datainsamlingen sker via företaget Bokinfo.

Publiceringsdatum
2023-08-23