Om oss/Vilka är vi?

Augustpriset

Augustpriset är det mest prestigefyllda priset för svensk litteratur och instiftades 1989 av Svenska Förläggareföreningen. De första tre åren fanns endast ett pris, men sedan 1992 har det delats ut i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. Med Augustpriset ställer vi den svenska litteraturen i rampljuset. Vi är övertygade om att priset inte bara är till gagn för de nominerade böckerna och dess författare, utan för litteraturen, läsningen och bildningen i stort.

Initiativet till Augustpriset togs av förläggaren Per I. Gedin som tidigare hade varit ordförande för föreningen. Den 12 april 1989 skickade han ett brev till styrelsen där han föreslog instiftandet av ett nytt litterärt pris som skulle uppmärksamma den bästa nyutkomna svenska litteraturen. Prisets namn skulle vara Strindbergpriset, efter författaren och dramatikern August Strindberg, och delas ut under högtidliga former på en litteraturens egen Oscarsgala.

Namnet blev till slut Augustpriset, och sedan starten har alla svenska förlag varit välkomna att anmäla böcker för bedömning. Böckerna som anmäls ska vara originalverk, publicerade på svenska, och ska ha givits ut under det senaste året. Alla anmälda böcker läses av Augustjuryerna, som består av fem juryledamöter per kategori. Juryns uppdrag är att nominera sex stycken titlar i sin kategori, totalt arton titlar. De nominerade titlarna läses sedan av en elektorsförsamling, och det är elektorernas röster som avgör vilka böcker som tilldelas priserna.

Augustpriset delas ut vid Augustgalan i Konserthuset i slutet av november. Pristagarna får 100 000 kronor och en statyett av konstnären Mikael Fare.

Play Video

Per I. Gedin berättar om Augustprisets tillkomst

Lilla Augustpriset

Lilla Augustpriset är Sveriges största litterära pristävling för unga, och är öppen för alla mellan 16 och 20 år. Priset instiftades 1994 för att öka ungas intresse för läsning och stärka deras eget skrivande.

Att kunna läsa är en grundförutsättning för att vara en del av ett demokratiskt samhälle. Att vara en läsande människa är att få ta del av andra världar och andra idéer. Men att också vara en skrivande människa, det innebär att själv kunna formulera och skildra sina erfarenheter och sina tankar. För oss är det viktigt att arbeta för att alla, oavsett bakgrund, ska få chansen att berätta sin egen historia.

Sedan starten har flera av de som nominerats till Lilla Augustpriset debuterat som författare. Tre av dem har till och med nominerats till Augustpriset för sina böcker: Amanda Svensson, Moa-Lina Croall och Lyra Ekström Lindbäck.

Lilla Augustpriset delas ut på Augustgalan. Vinnaren får 15 000 kronor och en statyett.

2023 års pristagare

Stort grattis till årets Augustpristagare!

ÅRETS SVENSKA SKÖNLITTERÄRA BOK
Jävla karlar, Andrev Walden, Bokförlaget Polaris

ÅRETS SVENSKA FACKBOK
Zorn. Ett liv, en tid, Per Svensson, Albert Bonniers Förlag

ÅRETS SVENSKA BARN- OCH UNGDOMSBOK
Vitsippor och pissråttor, Oskar Kroon & Hanna Klinthage, Rabén & Sjögren

LILLA AUGUSTPRISET
Och allting dör, Emilia Piotrowska

SVENSKA FÖRLÄGGAREFÖRENINGENS HEDERSPRIS 2023
Madeleine Gustafsson, kritiker och översättare

Augustpriset delades ut på Augustgalan den 27 november i Stockholm.