Stabilt i värde men volymerna fortsätter att minska

Värdet av bokförsäljningen var oförändrat under årets första nio månader, jämfört med samma period 2022. Samtidigt fortsatte antalet sålda tryckta böcker och antalet strömningar av digitala böcker att sjunka. Det visar årets tredje Bokförsäljningsstatistik, som publiceras av Svenska Förläggareföreningen och Svenska Bokhandlareföreningen.

Rapporten visar att försäljningen uppgick till totalt 3,49 miljarder kronor under januari-september, en ökning med 0,5 procent. Det är det näst högsta försäljningsvärdet för de tre första kvartalen de senaste sex åren.

Bokförsäljningen i internetbokhandeln, som i rapporten är sammanslagen med bokklubbarna, minskade med 104 miljoner kronor eller 6,7 procent. Det var den största försäljningskanalen med en marknadsandel på 41,8 procent. Fysisk bokhandel ökade med 20 miljoner kronor eller 2,9 procent. Dess marknadsandel steg till 20,6 procent från 20,1 procent samma period i fjol. De digitala abonnemangstjänsterna ökade med 103,9 miljoner kronor, motsvarande en tillväxttakt på 9,8 procent. Abonnemangstjänsternas marknadsandel har vuxit år för år och uppgick januari-september 2023 till 33,5 procent, mer än dubbelt så stor som 2018.

Den totala försäljningen av tryckta böcker gick ned med 3,6 procent, vilket motsvarade 86 miljoner kronor. Inbundna böcker minskade med 5,1 procent och övriga tryckta format, såsom danskt band och halvklotband, minskade med 7,9 procent. Pocketförsäljningen ökade med 3,1 procent. Räknat i antal sålda exemplar minskade de tryckta böckerna med 7,1 procent eller drygt 1,2 miljoner exemplar.

Antalet strömningar av digitala böcker i abonnemangstjänsterna minskade med 2,2 procent.

Försäljningen av utländska titlar ökade med en tillväxttakt på 6,6 procent. De stod för 17,6 procent av marknaden.

I rapporten publiceras också verkstopplistorna för det tredjekvartalet, listor som redovisar ett verks samlade försäljning i alla format. Under de tre första månaderna av året var Mirage av Camilla Läckberg och Henrik Fexeus det mest sålda verket. Det mest sålda facklitterära verket var Sveriges Rikes Lag 2023, och det mest sålda barn- och ungdomsverket var Musse och Helium. Uppdrag på djupt vatten av Camilla Brinck.

 

Om Bokförsäljningsstatistiken

Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen står bakom Bokförsäljningsstatistiken, som uppskattas omfatta över 80 procent av all allmänlitteratur som säljs från återförsäljare till konsument i Sverige. Datainsamlingen sker via företaget Bokinfo.

Kontakt

Maria Hamrefors, ordförande Svenska Bokhandlareföreningen,
tel. 070-601 92 05, maria.hamrefors@booksellers.se

Mikaela Zabrodsky, vd Svenska Förläggareföreningen,
tel. 070-950 84 22, mikaela.zabrodsky@forlaggare.se

 

Publiceringsdatum
2023-10-30