Redaktörspriset till Malin Lilja

11-05-2022

Malin Lilja, redaktör för barn- och ungdomslitteratur på Natur & Kultur, tilldelas årets Redaktörspris. Priset delas ut av Förlagsklubben och motiveringen lyder:

Formsäkerhet, pedagogisk precision och fokus på barns läsförmåga är några av de förtjänster som utmärker 2021 års pristagare, som ägnat sitt yrkesliv åt såväl fantasi som fakta för barn och unga samt fungerat som en förebildlig vägvisare i redaktörskapets sällsamma konst.

Malin Lilja har varit redaktör för bland annat Frida Nilssons flerfaldigt prisbelönade barnböcker och har under många år haft ett nära samarbete med Mats Wahl. Dessutom har hon arbetat med några av våra mest kända och kära barnbokskaraktärer som Molly Mus och Mulle Meck av George Johansson och Jens Ahlbom.

Därutöver har Malin Lilja arbetat med såväl svensk som översatt fantasy, exempelvis Philip Pullmans Guldkompassen-böcker, samt med faktaböcker för barn i olika ämnen, som Varannan vecka (om skilsmässa), Lilla Feministboken och Bengt Erik Engholms böcker om mänsklighetens historia, Från apa till Sapiens.