Olle Lidbom ny ledamot i styrelsen

30-01-2024
I fredags höll ett extrainsatt föreningsmöte för att välja in Olle Lidbom, kommunikationschef på Norstedts Förlagsgrupp, som ny styrelseledamot. Upphovsrätt, försäljningsstatistik och bokens status är frågor som Olle Lidbom brinner för.

Vad tycker du är föreningens viktigaste fråga just nu?
– Juridiken och statistiken! Att fortsätta vara ett juridiskt stöd till mindre förlag och samtidigt driva de stora viktiga frågorna kring AI och upphovsrätt – där kan Förläggareföreningen göra skillnad. Och statistiken med all data och rapporter är viktiga verktyg för att ge förlag, politiker och omvärld bästa tänkbara axlar att stå på.

Hur ska föreningen fortsätta vara relevant i framtiden?
– Det viktigaste är att vi samlar branschens alla förlag. Därför är jag väldigt glad över att till exempel Tranan, Wapi och Bookmark nu är medlemmar. I de flesta branschfrågor har vi att mycket att vinna på en enad röst.

Vad är roligast med att jobba på bokförlag?
– Att vi säljer något som är både intellektuellt och kommersiellt. Och att bokens status fortfarande är så hög. Men jag tänker ofta på något Nathan Shachar skrivit: "Förr fanns det få människor som hade det bra och inte läste. Idag finns det hundratusentals svenskar som har det bra och inte läser." Jag är oroad över den bildade medelklassen. Den pratar för mycket om återträffen i Love is blind. Jag vill prata om sakprosa och Claire Keegan!