Nytt statsbidrag ger 880 000 böcker till barn och unga

20-02-2024
Regeringen har inrättat ett nytt statsbidrag för förskolors och skolors inköp av skön- och facklitteratur. Målet med bidraget är att ge barn och unga större tillgång till böcker och därigenom öka läsförståelsen.

–  Jag tycker att det är jättepositivt och efterlängtat att det äntligen satsas på böcker till skolorna, säger Förläggareföreningens styrelseledamot Melina Nordstrand, försäljningschef på Bokförlaget Opal. Nästa steg är att lagstifta om skolbibliotekarier, det behövs ju någon som hjälper barnen att hitta bland böckerna. Jag hoppas att statsbidraget inte minskar till nästa år, när det är mellanstadiet till och med gymnasiets tur. Det är den målgrupp som behöver satsningen mest, och det är här vi tappar läsarna.

Förläggareföreningens vd Mikaela Zabrodsky kommenterar bidraget:
– Det här är ett glädjande besked, helt i linje i med vad som behöver göras för att lyfta läsandet bland barn och unga. Vi hoppas att det här ett stöd som kommer att bli permanent, för att kunna göra aktuell litteratur tillgäng för unga under lång tid framöver.

Statsbidraget består av 176 miljoner kronor för 2024, vilket ungefär motsvarar 880 000 böcker. Det är tänkt att användas till att köpa in tryckt skön- och facklitteratur till förskolan och förskoleklasser samt lågstadiet i grundskolan, anpassade grundskolan, specialskolan och sameskolan. Från 2025 kommer det även att vara möjligt att söka statsbidrag för mellanstadiet och högstadiet, samt för gymnasieskolan och anpassade gymnasieskolan.

Förläggareföreningen har länge drivit frågan om tillgång till litteratur i skolan. Förutom ett välsorterat skolbibliotek vill föreningen se utbildade skolbibliotekarier och avsatt tid för läsning i skolan.