Nytt medlemsförlag: En bok för alla

7-09-2023
Under tisdagens styrelsemöte valdes barn- och ungdomsbokförlaget En bok för alla in som nytt medlemsförlag. Vi på Förläggareföreningen ställde några frågor till VD och förlagschef Elin Lucassi, som tror på kraften i att samverka och ser fram emot föreningens evenemang i höst.

Elin Lucassi, VD och förlagschef på En bok för alla.

– Det känns självklart att En bok för alla ska vara med i föreningen då vi både vill hålla oss a jour med branschen och vara delaktiga i hur den utvecklas. Vi är ett litet förlag så vi ser många fördelar med att jobba tillsammans med andra. Sen är vi alltid väldigt sugna på att lära oss nya saker så vi är extra peppade på föreningens evenemang och föreläsningar, säger Elin Lucassi om det nya medlemsskapet.

Vad för slags förlag är En bok för alla?

– Vi är ett barn- och ungdomsförlag som sedan 1976 har jobbat med att tillgängliggöra bra litteratur till rimliga priser – En bok för alla helt enkelt! Vår profil är läsfrämjande och vi använder vår vinst för att samverka med olika aktörer och organisationer med samma profil. En stor del av vår utgivning är återutgivningar men vi gör även en hel del antologier och originalproduktioner – mest känd är kanske vår klassiska antologi ”Barnens första bok” som många får som bokgåva när de får barn. Och nu på senare tid har vi bland annat gett ut diktantologin ”En bro av poesi” tillsammans med Svenska Akademien – en bok som trycktes i en kvarts miljon exemplar och delades ut till alla barn som började i förskoleklass.

Om du får tipsa om en bok ur er kommande utgivning, vilken väljer du då?

"Livet,ju" av Mårten Melin

– Då vill jag tipsa om 20-årsjubilerande Mårten Melins fina diktsamling ”Livet, ju”. En riktigt lyxig bok med vackra illustrationer av Sofia Falkenhem och underbar form av Lisa Zachrisson som tar unga läsares tankar och känslor på allvar. Livet, döden och kärleken ryms mellan pärmarna och som alltid med poesi kan den läsas av de flesta åldrar.

Du tog ju över rollen som VD och förlagschef från Eja Embretsson vid årsskiftet. Hur känns det, och hur ser du på framtiden för förlaget?

– Jag och Eja jobbade väldigt nära under många år så det var såklart rätt mixade känslor när hon valde att gå vidare till nya utmaningar. Att ta över efter en chef som jag både respekterar och beundrar har känts både roligt och lite läskigt. Jag har en bakgrund med specialisering inom bild, text och pedagogik så VD-rollen är inte något jag egentligen sett framför mig som ett mål. Jag älskar verkligen det En bok för alla står för och utgivningen vi har så när jag fick frågan kändes det dock som ett helt självklart beslut att kliva upp och ta över. Jag vill fortsätta att driva vårt fina förlag baserat på samma grundvärderingar som vi alltid har haft. Värderingar där läslusten är i fokus och tron på att det finns en bok för alla är stark. Eftersom vi jobbar så mycket med återutgivning har vi samarbeten med i stort sett alla andra förlag i branschen och jag vill fortsätta att vara en aktör som jobbar inom ett mycket brett och öppet nätverk både inom och utanför branschen.

Något du ser fram emot lite extra den här förlagshösten?

– Jag ser fram emot att fortsätta samarbeta med andra organisationer som brinner lika mycket som vi för läslusten. Vi fortsätter att driva ett stort projekt ihop med Stiftelsen Natur & Kultur som riktar sig till mellan- och högstadieskolor runt om i landet. Dessutom ligger vi i startgroparna för ännu ett projekt ihop med Svenska Akademien där vi tillsammans ska ta ännu mer poesi ut till unga läsare. Jag tror på kraften i att samverka snarare än att köra solo!