Lovande förlagstalanger på väg till Bryssel

3-05-2024
Fotograf: Kajsa Göransson, Fanny Renman, Linus Lindholm
I mitten av maj samlar Federation of European Publishers (FEP) lovande förlagstalanger från Europas alla hörn under två dagar i Bryssel.

Programmet för Young Publishing Professionals in Brussels (YPPiB) innehåller bland annat besök på Europeiska kommissionen och Europaparlamentet, diskussioner kring aktuella bokbranschfrågor och nätverkande. Tidigare i år öppnade föreningen upp för ansökningar till programmet bland sina medlemmar, och fick en mängd kvalificerade sökande. Tre kandidater valdes ut och åker till Bryssel:

• Josefine Bergkvist, förläggande redaktör på Bookmark förlag
• Hedvig Wrede, ljudboksansvarig Danmark på Lind & Co
• Hanna Ylöstalo, redaktör på Förlaget

Väl på plats den 13-14 maj kommer de att rapportera om vad som händer på dagarna på Förläggareföreningens Instagramkonto. Håll utkik!

Här får du möjlighet att lära känna Sveriges tre kandidater lite bättre:

Josefine Bergkvist, förläggande redaktör på Bookmark förlag

Varför sökte du?
Det lät helt enkelt oerhört spännande att få chans att träffa och skapa kontakt med människor från andra delar av branschen och länder, med olika erfarenheter och kompetenser, men kanske med samma driv och intresse för litteraturen och branschens framtid.

Vad ser du fram emot mest med dagarna i Bryssel?
Det ser ut att bli händelserika dagar som säkerligen kommer väcka tankar och bra utbyten med övriga deltagare under gruppsamtal, besök hos bl. a. Europaparlamentet och ett och annat museum. Att få vistas i och uppleva Bryssel är en klar bonus!

Hedvig Wrede, ljudboksansvarig Danmark på Lind & Co

Varför sökte du?
Som ansvarig för Lind & Co:s danska utgivning jobbar jag i ett internationellt team, och lite som i en experimentverkstad, där frågor om olika länders ”litterära ekosystem” ofta kommer på tal. Hur skapar man förutsättningar för en blomstrande bokmarknad? Vilka problem debatteras runt om i Europa? Och vad har EU:s olika instanser för inflytande? Det har jag blivit nyfiken på.

Vad ser du fram emot mest med dagarna i Bryssel?
Att träffa intressanta människor och få nya insikter om hur bokbranschen fungerar.

Hanna Ylöstalo, redaktör på Förlaget

Varför sökte du?
Jag har fått höra att mycket var bättre förr. Samtidigt som det stämmer att samtiden är full av utmaningar, är jag själv så nyfiken och peppad på böcker att det är svårt att begripa varför litteratur INTE skulle sälja och engagera, och skribenterna ständigt bli vassare. Jag vill lära mig så mycket som möjligt om framtidens bokbransch helt enkelt.

Vad ser du fram emot mest med dagarna i Bryssel?
Jag ser fram emot att lära känna likasinnade, diskutera utmaningar och möjligheter, och kanske hinna på ett glas till Piolalibri!