Kampanj: Boken som formade mig

2-09-2022
Inför valet lanserar Svenska Förläggareföreningen en kampanj där statsråd och riksdagsledamöter uppmanas dela med sig av sina starkaste läsupplevelser.

Kampanjen går under namnet Boken som formade mig och ämnar lyfta boken och läsningens betydelse, och på så vis uppmärksamma de svenska politikerna på hur viktigt deras arbete är för läsförmågan i landet. ”För att kunna ta aktiv del i det demokratiska samhället är läsförståelsen helt central”, säger Mikaela Zabrodsky.

Genom att politikerna själva får dela en bok i sina sociala medier som gjort starkt intryck, hoppas Förläggareföreningen även kunna föra fram bokens plats i våra liv.

- Vi vill också belysa hur starka läsupplevelser kan påverka oss. Böcker öppnar dörrar till andra världar och låter läsaren vara med om spännande äventyr, känna starka känslor och se saker ur andra perspektiv. Just läsglädjen märks verkligen i politikernas berättelser, säger även Mikaela.

Politikernas inlägg går att hitta under hashtaggen #bokensomformademig.

Hittills har representanter från Socialdemokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna deltagit. Nedan följer ett urval av texter från deras inlägg.

Anna Hallberg (S) om Eufori av Elin Cullhed

”En bok som betydde mycket för mig i ungdomen var ”Glaskupan” av Sylvia Plath. Den är både starkt personlig och samtidigt knivskarpt samhällskritisk och feministisk. Jag återvände till den många gånger. I sommar läser jag därför med glädje Elin Cullheds fina roman om Sylvia Plaths tillvaro där hon som litterärt geni, mamma och hustru brottas med omgivningens förväntningar och hennes personliga drömmar.”

 

Lawen Redar (S) om Det andra könet av Simone de Beauvoir

"På socialistiskt forum i ABF-huset i Stockholm köpte jag som 18-åring Simone de Beauvoirs klassiska verk Det andra könet. Även om debatten om kön kommit längre än vad som formulerades år 1949, har jag nog levt och påverkats mest av de Beauvoirs devis om hur kvinnan ska åstadkomma politisk, ekonomisk, intellektuell och känslomässig frigörelse från att vara ett objekt till subjekt."

 

Christer Nylander (L) om Trälarna av Sven Wernström

"Det är otroligt konstigt att en bok som handlar om en kille som var slav för tusen år sedan kan fånga en ung persons intresse och sedan hänga kvar i minnet under alla dessa år. Det säger kanske något om berättelsers kraft, men också att det finns något allmänmänskligt som spänner över tid och rum, som kan underhålla, förbrylla, engagera."

#bokensomformademig