Förlagsbranschen går samman för fängslade Gui Minhai

17-10-2023
Årets Gui Minahi-porträtt, tecknat av Mats Jonsson exklusivt för #fängsladeförläggare-manifestationen.
Idag den 17 oktober är det åtta år sedan den svenske förläggaren Gui Minhai frihetsberövades. Han sitter fängslad i Kina, utan chans till en rättvis rättegång. För tredje året i rad går därför förlagsbranschen samman i en digital manifestation på initiativ av Svenska Förläggareföreningen. Med manifestationen vill vi uppmärksamma Gui Minhais fall, och samtidigt rikta ljuset mot andra hotade och utsatta förläggare världen över.

Genom att uppmuntra förlagsanställda att dela ett inlägg i sina sociala kanaler vill föreningen se till att fallet Gui Minhai inte glöms bort. Inlägget består av ett porträtt av förläggaren tillsammans med en text som upplyser om hans situation och vikten av det fria ordet. Gui Minhai fängslades år 2015 till följd av sin regimkritiska utgivning, och har sedan dess hållits fången på okänd ort i Kina utan rätt till advokat eller läkare. Svenska Förläggareföreningen kräver fortsatt att den kinesiska staten ska släppa honom fri.

– De som förtrycker och fängslar förläggare har bara ett mål: tystnad. Vi som jobbar på svenska förlag måste påminna världen och de repressiva regimerna om att vi inte har glömt bort Gui Minhai och alla andra förläggare som arbetar under svåra omständigheter. För oss är det enkelt att delta i den här manifestationen och bidra till att Gui Minhai fortsätter synas och höras, säger Olle Lidbom från Svenska Förläggareföreningens yttrandefrihetskommité.

Varje år får en ny konstnär i uppdrag att teckna ett porträtt av Gui Minhai till manifestationen. Serietecknaren Mats Jonsson har gjort årets bild.

– Jag ville inte teckna Gui Minhai som en idealiserad symbol för yttrandefriheten, utan som jag föreställer mig honom innan han kidnappades och fängslades. Hårt arbetande, sent på kvällen vid det stökiga skrivbord som är typiskt för förlagsarbetare i alla länder, i alla tider. Jag önskar djupt att han snart får sitta vid sitt skrivbord igen, som en fri man, säger Mats Jonsson.

Alla medlemsförlag och förlagsmedarbetare uppmanas delta och dela sina inlägg under #fängsladeförläggare i sina sociala kanaler.