Förläggareföreningen i Gui Minhai-manifestation

15-02-2024
I helgen har det gått hundra månader sedan den svenske förläggaren och författaren Gui Minhai frihetsberövades. För att påskynda frisläppandet anordnas en manifestation på fredag den 16 februari i Författarnas och översättarnas hus i Stockholm.

Förläggareföreningens vd Mikaela Zabrodsky deltar i manifestationen, och säger:
– Yttrandefrihet är en förutsättning för förläggeri, och vi på Förläggareföreningen har engagerat oss i fallet Gui Minhai sedan han fängslades. Hundra månader har gått och vi står ännu en gång enade tillsammans med andra branschorganisationer i kampen för det fria ordet.

Den svenska förläggaren Gui Minhai fängslades år 2015 till följd av sin regimkritiska utgivning, och har sedan dess hållits fången på okänd ort i Kina utan rätt till advokat eller läkare. Svenska Förläggareföreningen kräver att den kinesiska staten ska släppa honom fri.

Varje år den 17 oktober – datumet då Gui Minhai fängslades – genomför föreningen en digital manifestation tillsammans med förlag och medarbetare i bokbranschen. Med manifestationen vill Förläggareföreningen uppmärksamma Gui Minhais fall, och samtidigt rikta ljuset mot andra hotade och utsatta förläggare världen över.

Till fredagens manifestation är Kurdo Baksi initiativtagare och manifestationen genomförs med stöd av Svenska Förläggareföreningen, Sveriges Författarförbund, Journalistförbundet, Publicistklubben, Svenska Pen och Reportrar utan gränser.