Ellerströms nytt medlemsförlag

1-02-2023
Marie Pettersson, VD på Ellerströms, tipsar om förlagets kommande utgivning "Territoriella anspråk" av Frans Wachtmeister.
Svenska Förläggareföreningens senaste medlemsförlag är Ellerströms, som valdes in under tisdagens styrelsemöte. Ellerströms förlag grundades 1983 i Lund. Förlaget ger ut svensk och översatt poesi, prosa och essäistik samt aktuell forskning inom humaniora.

– Vi ger ut 25-30 titlar per år. Vårt hjärta finns i dikten, men allt som vi tycker är tillräckligt intressant skulle kunna få rum hos oss, oavsett genre, säger Marie Pettersson. Marie har nyligen tagit över rollen som VD från grundaren Jonas Ellerström.

Varför blir ni medlemmar i föreningen?

– Jag är personligen intresserad av branschfrågor och opinionsbildning och känner också ett behov av att få befinna mig i ett branschmässigt sammanhang. Det kan vara lite ensamt att arbeta på förlag, inte minst här i Skåne, och nu när branschen är i stor förändring känns det extra angeläget med lite gemenskap. Såklart känns det också tryggt att kunna få juridisk vägledning, om sedan skulle behövas, som nytillträdd VD.

Vid årsskiftet blev det offentligt att du tar över rollen som VD för förlaget. Hur känns det, och hur ser framtiden för förlaget ut?

– Det känns väldigt hedrande och utmanande. Jonas har betytt otroligt mycket för den svenska bokbranschen. Men mycket känns också som vanligt. Jag har hållit i trådarna här på redaktionen i många år, med allt vad det innebär av budgetarbete, representation, författarvård och städning.

Kommer det att bli någon skillnad på utgivningen?

– Vi kommer fortsätta att ha en bred och intresserad blick på de manusförslag som kommer in. Vi har länge velat utveckla vår utgivning av svensk poesi och prosa, så det kommer vi fortsätta med, men i stort så har vi stakat ut en stabil linje för vår utgivning.

Om du får tipsa om en bok ur er kommande utgivning, vilken väljer du då?

– Jag vill gärna tipsa om vår debutant Frans Wachtmeister. Jag tror att hans bok ”Territoriella anspråk” kommer hitta många läsare och få en hel del uppmärksamhet under våren. Frans skriver i Michel Houellebecqs dystopiska anda och med mycket humor och ömsinthet. En underbar roman som ger hopp om berättandet i dessa tider när romankonstens död debatteras för fullt.