De nominerade till Prix Voltaire

2-06-2022

2022 års shortlist över kandidater till Prix Voltaire, IPA:s yttrandefrihetspris, har tillkännagivits vid en ceremoni på WEXFO i Lillehammer. Priset ges till personer, grupper eller organisationer som på olika sätt arbetar för att stärka yttrandefriheten. Det har delats ut sedan 2005.

Årets nominerade är:

VK Karthika, Indien
VK Karthika är ett av de stora namnen i den indiska förlagsbranschen och har bland annat jobbat på Westland Books, Penguin Books India och HarperCollins India. Hon har publicerat flera böcker som gjort den indiska regimen obekväm, och talat om att hon gärna ger ut böcker som kan anses vara "activist publishing".

Samesky (Fah Deaw Kan) Publishing, Thailand
Samesky grundades 2002 av tre före detta studentaktivister, Thanapol Eawsakul, Thanathorn Juangroongruangkit och Chaithawat Tulatol. De ger ut akademisk litteratur och samhällsvetenskapliga fackböcker, som bland annat kritiserar monarkin. För detta har den thailändska regimen försökt åtala Eawsakul.

Raúl Figueroa Sarti/F&G Editores, Guatemala
F&G Editores grundades 1993 av Raúl Figueroa Sarti och drivs fortfarande av honom. Sedan starten har de gett ut några av de viktigaste centralamerikanska titlarna, såväl skönlitteratur som fackböcker. Sarti har arbetat för att organisera självständiga förlag och stått upp för yttrandefriheten.

Nahid Shahalimi, Afghanistan/Kanada
Människorättskämpen Nahid Shahalimi  föddes i Afghanistan med flydde vid elva års ålder med sin familj och bosatte sig slutligen till Kanada. Hon har jobbat för afghanska kvinnors och flickors rättigheter i över 20 år, och har gett ut flera böcker i ämnet.

Ukrainian Publishers & Booksellers Association (UPBA), Ukraina
Sedan den ryska attacken på Ukraina den 24 februari har den ukrainska förläggare- och bokhandlareföreningen arbetat outtröttligt med att stötta sina medlemmar, varav många varit tvungna att fly landet.