Årets Prix Voltaire och Special Award utdelade under WEXFO

23-05-2023
De två pristagarna tillkänagavs under WEXFO i Lillehammer.
Igår presenterade International Publishers Association pristagaren av 2023 års Prix Voltaire, under World Expression Forum i Lillehammer. Priset ges till personer, grupper eller organisationer som på olika sätt arbetar för att stärka yttrandefriheten och har delats ut sedan 2005. Årets Prix Voltaire tilldelas den Irakiska förläggaren Mazin Lateef Ali som varit försvunnen sedan 2020. En särskild utmärkelse gick även i år till den bortgångne poeten och barnboksförfattaren Volodymyr Vakulenko från Ukraina. 

Mazin Lateef Ali började redan som student att köpa och sälja böcker på Al-Mutanabi Street i Irak, för att 2007 grunda förlaget Dar Mesopotamia. Förlaget gav ut ett brett urval av litteratur, bland annat flera böcker centrerade kring Iraks judiska samhällen. Genom sina bedrifter blev Mazin Lateef en högaktad och uppskattad profil inom Irakiska kulturkretsar. Den 21 januari 2020 blev han bortförd under pistolhot och har varit försvunnen sedan dess. Priset mottogs av Mazin Lateefs son Abdulmoahimen Mazin Lateef som medverkade genom ett inspelat tacktal.

En särskild utmärkelse – Prix Voltaire Special Award – tilldelades den ukrainska poeten och barnbokförfattaren Volodymyr Vakulenko. Volodymyr Vakulenko har genom åren tilldelats en rad litterära priser för sitt författarskap i hemlandet. Hans böcker utspelade sig ofta i hemtrakterna i Kharkiv och han var omtyckt för sin starka engagemang för hemlandet. Volodymyr Vakulenko arresterades och avrättades i samband med den ryska invasionen av Ukraina, efter att han agerat aktivt stöd till den ukrainska militären i Kharkiv. Den ukrainska författaren och krigsbrottsforskaren Victoria Amelina tog emot priset under ceremonin.

– Det ukrainska litterära samfundet är ytterst tacksamma för priset. Det här priset är unikt, meningsfullt och rörande för oss. Bland annat för att ingen av de hundratals andra ukrainska författare som, liksom Vakulenko, mördats genom hela ukrainas historia någonsin mottagit ett sådant internationellt pris postumt. Jag är säker på att Volodymyr Vakulenko skulle vilja tillägna detta pris till dem också, sade Victoria Amelina under prisutdelningen.

Mazin Lateefs engagemang för litteraturen och yttrandefriheten i Irak är en inspiration för oss alla. Vi uppmanar de som har fört bort honom att genast överlämna honom i säkerhet. Volodymyr Vakulenko är en symbol för den fruktansvärda kulturella förstörelse som den ryska armén begår i Ukraina. Må vi hålla honom i vårt minne och fira berättelserna och dikterna han lämnade oss innan han togs ifrån oss alldeles för tidigt, säger Kristenn Einarsson, ordförande för IPA:s Freedom to Publish-kommitté.

 

Nominerade till Prix Voltaire 2023: 

  • Mazin Lateef Ali, Irak
  • Mehr Husain, Pakistan
  • Ahmed Mahmoud Ibrahim Ahmed, Egypten
  • Förlaget Günışığı Kitaplığı, Turkiet
  • Förlaget Mercier Press, Irland

 

Läs mer om årets Prix Voltaire-pristagare på IPA:s hemsida.