2 000 dagar sedan Gui Minhai frihetsberövades

9-04-2021
Idag den 9 april har den svenska medborgaren, förläggaren och poeten Gui Minhai suttit fängslad i 2000 dagar. Svenska Förläggareföreningen kräver fortsatt att den kinesiska staten respekterar Gui Minhais mänskliga rättigheter.

Gemensamt uttalande 9 april 2021.

I dag är det två tusen dagar sedan kinesiska myndigheter frihetsberövade den svenske medborgaren, bokförläggaren, poeten och Tuscholsky-pristagaren Gui Minhai under en semesterresa i Thailand. Hans ”brott” är med stor sannolikhet att ha publicerat regimkritiska böcker i Hongkong.

I februari i fjol dömdes Gui Minhai till tio års fängelse i en pseudodorättegång för att ha ”tillhandahållit information till utlandet”. Såväl före som efter domen mot Gui Minhai har enpartistaten Kina konsekvent hållit Gui Minhai gömd för såväl hans familj som för den svenska diplomatiska beskickningen i Kina.

En dag som denna vill vi påminna den kinesiska regimen ännu en gång om att yttrandefrihetsfången Gui Minhai omedelbart måste friges och förenas med sin dotter Angela.

Vi vill också meddela att vi är oerhört oroliga för Gui Minhais hälsa då det inte kommit ett enda livstecken från honom sedan den 13 augusti 2018.

Under de gångna två tusen dagarna har de kinesiska makthavarna gjort allt för att vi ska glömma Minhai. Men så kommer det inte bli. Vi kommer även i fortsättningen att regelbundet påminna Kina om att vår svenske medborgare Gui Minhai måste återfå sin frihet.

Kristina Ahlinder, vd Svenska Förläggareföreningen
Robert Aschberg, ordförande Publicistklubben
Kurdo Baksi, författare
Jesper Bengtsson, ordförande Svenska PEN
Erik Halkjaer, ordförande Reportrar utan gränser
Ulrika Hyllert, ordförande Journalistförbundet
Martin Kaunitz, Gui Minhais svenske förläggare
Grethe Rottböll, ordförande Sveriges Författarförbund