Tryckta böcker fortsätter tappa

Värdet av bokförsäljningen minskade med 1,2 procent under årets första kvartal, jämfört med samma period 2023. Det visar årets första Bokförsäljningsstatistik, som publiceras av Svenska Förläggareföreningen och Svenska Bokhandlareföreningen.

Rapporten visar att försäljningen uppgick till totalt 1,2 miljarder kronor under januari-mars 2024.

Bokförsäljningen i internetbokhandeln, som i rapporten är sammanslagen med bokklubbarna, minskade med 67,2 miljoner kronor eller 12 procent. Det var den största försäljningskanalen med en marknadsandel på 40,2 procent. Fysisk bokhandel ökade med 7,4 miljoner kronor eller 3 procent. Dess marknadsandel steg till 21,1 procent från 20,2 procent samma period i fjol. De digitala abonnemangstjänsterna ökade med 43,9 miljoner kronor, motsvarande en tillväxttakt på 12 procent. Abonnemangstjänsternas marknadsandel har vuxit år för år och uppgick under detta kvartal till 33,3 procent.

Den totala försäljningen av tryckta böcker gick ned med 6,8 procent, vilket motsvarade 58,8 miljoner kronor. Inbundna böcker minskade med 2,7 procent och övriga tryckta format, såsom danskt band och halvklotband, minskade med 12,4 procent. Pocketförsäljningen minskade med 0,5 procent. Räknat i antal sålda exemplar minskade de tryckta böckerna med 9,7 procent eller cirka 660 000 exemplar.

Antalet strömningar av digitala böcker i abonnemangstjänsterna minskade med 1,6 procent.

I rapporten publiceras också verkstopplistorna, listor som redovisar ett verks samlade försäljning i alla format. Under det första kvartalet var Sju kvadrat med lås av Jussi Adler-Olsen det mest sålda verket i Sverige. Det mest sålda facklitterära verket var detta kvartal Ekotipsets bästa husmorstips av Ellinor Sirén, och det mest sålda barn- och ungdomsverket var Handbok för superhjältar. En ny vän av Elias Våhlund och Agnes

 

Om Bokförsäljningsstatistiken

Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen står bakom Bokförsäljningsstatistiken, som uppskattas omfatta över 80 procent av all allmänlitteratur som säljs från återförsäljare till konsument i Sverige. Datainsamlingen sker via företaget Bokinfo.

 

Kontakt

Maria Hamrefors, ordförande Svenska Bokhandlareföreningen,

tel. 070-601 92 05, maria.hamrefors@booksellers.se

 

Mikaela Zabrodsky, vd Svenska Förläggareföreningen,

tel. 070-950 84 22, mikaela.zabrodsky@forlaggare.se

Våhlund.

 

 

Publiceringsdatum
2024-04-25