Åtta år sedan Gui Minhai frihetsberövades – förlagsbranschen i digital manifestation

Idag är det åtta år sedan den svenske förläggaren Gui Minhai frihetsberövades. Han sitter fängslad i Kina, utan chans till en rättvis rättegång. För tredje året i rad går därför förlagsbranschen samman i en digital manifestation på initiativ av Svenska Förläggareföreningen. Med manifestationen vill vi uppmärksamma Gui Minhais fall, och samtidigt rikta ljuset mot andra hotade och utsatta förläggare världen över.

– De som förtrycker och fängslar förläggare har bara ett mål: tystnad. Vi som jobbar på svenska förlag måste påminna världen och de repressiva regimerna om att vi inte har glömt bort Gui Minhai och alla andra förläggare som arbetar under svåra omständigheter. För oss är det enkelt att delta i den här manifestationen och bidra till att Gui Minhai fortsätter synas och höras, säger Olle Lidbom från Svenska Förläggareföreningens yttrandefrihetskommitté.

Varje år får en ny konstnär i uppdrag att teckna ett porträtt av Gui Minhai till manifestationen. Serietecknaren Mats Jonsson har gjort årets bild.

– Jag ville inte teckna Gui Minhai som en idealiserad symbol för yttrandefriheten, utan som jag föreställer mig honom innan han kidnappades och fängslades. Hårt arbetande, sent på kvällen vid det stökiga skrivbord som är typiskt för förlagsarbetare i alla länder, i alla tider. Jag önskar djupt att han snart får sitta vid sitt skrivbord igen, som en fri man, säger Mats Jonsson.

Idag, den 17 oktober, uppmanar Svenska Förläggareföreningen alla förlag och förlagsanställda att dela bilden i sina sociala kanaler.

 

För mer information:
Mikaela Zabrodsky, vd Svenska Förläggareföreningen,
070-950 84 22, mikaela.zabrodsky@forlaggare.se

 

Om Gui Minhai

Gui Minhai föddes 1964 i Ningbo, Kina. Efter en examen i Peking flyttade han i slutet av 80-talet till Sverige och inledde här studier vid Göteborgs universitet. I början av 00-talet skrev han politiska texter om fastlandspolitiska intriger och insiderinformation från det kinesiska kommunistpartiet, böcker som är förbjudna i fastlandskina. Böckerna gavs ut på hans eget förlag Mighty Current. Fram till frihetsberövandet ägde förlaget bokhandeln Causeaway Books i Hongkong.

2015 blev han kidnappad av kinesisk säkerhetstjänst i sitt sommarhus i Thailand, och har nu suttit fängslad i åtta år på okänd ort utan tillgång till advokat eller läkare. Av allt att döma är fängslandet ett svar på hans oppositionella hållning mot den kinesiska regimen. Enligt Kina ska han frivilligt ha avsagt sig sitt svenska medborgarskap, men några sådana uppgifter har inte dykt upp i svenska system och PEN menar att det är ren propaganda.

Svenska Förläggareföreningen kräver fortsatt att den kinesiska staten respekterar de mänskliga rättigheterna och att Gui Minhai släpps fri.

Läs mer på forlaggare.se/yttrandefrihet.

Publiceringsdatum
2023-10-17