Nytt medlemsförlag: WAPI

6-12-2023
Under måndagens styrelsemöte valdes WAPI in som nytt medlemsförlag. Vi på Förläggareföreningen ställde några frågor till WAPI:s VD och förlagschef Petra Ward, som ser fram emot att bli en aktiv del av föreningen.

Vad för slags förlag är WAPI?
– WAPI grundades 2011 och ägs sedan 2020 av den anrika, danska förlagsgruppen Gyldendal. Vi är så kallat digital native, det vill säga att alla titlar vi ger ut ska framför allt fungera som ljudböcker. Målet med vår lista är att den ska stå för underhållning och kvalitet, både vad gäller innehållet och produktionen av ljudfilerna. När vi tycker att det passar marknaden ger vi också ut böcker i print och lanserar dem på traditionellt vis. Vi har utgivning i Sverige, Danmark, Finland och Polen.

Du tog ju över rollen som VD och förlagschef från Jenny Thor i våras. Hur känns det, och hur ser du på framtiden för förlaget?
– Det är ju helt oförskämt kul! WAPI befinner sig på en väldigt bra plats just nu och växter så det knakar. Hösten har varit fenomenal, inte minst på grund av paret Grimwalkers Döden i December-serie som har dragit in 300 000 lyssningar sedan september. Det ger våra ägare lugnet att låta oss ha mycket rörelsefrihet men samtidigt är de hela tiden i bakgrunden och stöttar och peppar. Vi är traditionella Gyldendals rappa digitala förgrening och alla är väldigt nöjda med den balansen, inte minst jag, och jag hoppas att vi kan fortsätta på den vägen.

Vad ser du fram emot lite extra under 2024?
– Sedan jag startade har vi anställt nya kompetenta medarbetare och implementerat många nya interna funktioner och rutiner för att bli ännu vassare, speciellt inom sälj och marknad. Nu när vi landat i det ser jag fram emot fullt fokus på utgivningen och att bygga en fenomenal lista. Att grotta ner mig i det – eller snarare att vara ute på banan och jaga – är det som jag gillar mest och vill sätta fart med.

Om du får tipsa om en bok ur er kommande utgivning, vilken väljer du då?
– Svårt att välja, men jag slår till med Hannah A Helseth. Hon debuterar hos oss med den liksom karga deckaren Dalens djup som utspelar sig i de norska fjällen. Den ger vi ut i både ljud och print och det är ett författarskap som jag tror jättemycket på.

Vi välkomnar WAPI till Svenska Förläggareföreningen!