Nytt medlemsförlag: Bookmark Förlag

31-01-2024
Under tisdagens styrelsemöte valdes Bookmark Förlag in som nytt medlemsförlag. Vi på Förläggareföreningen ställde några frågor till Bookmarks förlagschef Claes Ericson, som ser fram emot att vara delaktig i utvecklingen av en dynamisk bokbransch.

Hur känns det?
Det känns verkligen jätteroligt! Givet det som händer i branschen tror jag att Förläggareföreningen spelar en större roll än på länge, och det känns roligt och viktigt att få vara med i det!

Varför sker detta nu?
Sedan starten 2013 har vi arbetat utifrån en och samma vision, en och samma affärsmodell och en och samma målsättning. Att bara ge ut böcker som vi verkligen, alltså verkligen, älskar och tror på.

Med 2023 har vi fått en utgivning som äntligen kan kallas för allmän. Här ryms i princip alla typer av böcker inom skönlitteratur, fakta och barn. Ambitionen är att ha något som kan funka för vem som helst. Där saknas i och för sig fortfarande poesi. Så fort vi hittar rätt här kommer det att komplettera vår lista.

Och nu går vi äntligen med i Svenska Förläggareföreningen. Kanske att några tycker att det borde ha skett för länge sedan. Vi har sedan starten för tolv år sedan satt en ära i att vara gå vår egen väg för att vara innovativa och vi har identifierat oss med att vara en underdog. Så känner vi fortfarande. Men är man ett riktigt bokförlag är man en del av etablissemanget. Vi vill vara delaktiga i utvecklingen av en bransch som förmodligen är mer dynamisk än någonsin och då är detta ett viktigt forum.

Kan du nämna några titlar som är särskilt spännande i vårens utgivning?
Oj, det är svårt att begränsa sig! I så fall får det bli våra nya bokserier som har premiär under våren, där det känns som att det här är starten på något verkligt nytt och stort och spännande!

Jonas Moström och Arne Dahl inleder True fiction-serien med den storslagna thrillern Skaparen, Henrik Fexeus gör sin solodebut som deckarförfattare med den psykologiska spänningsromanen Offerdjuret, Lina Bengtsdotter ger ut Korpen, första delen i Sakka Pienni-serien där Sápmi möter storstaden, och vi ger ut förlagets första feelgood-roman någonsin, genom Jenny Fagerlunds En hemlighet för mycket, del 1 i Gärdetböckerna. Men egentligen finns det minst en handfull titlar till som jag verkligen skulle vilja nämna här när jag pratar om vårens spännande satsningar.

Vi välkomnar Bookmark Förlag till Svenska Förläggareföreningen!