Marianne von Baumgarten-Lindberg tilldelas Svenska Förläggareföreningens Hederspris

16-11-2021
Marianne von Baumgarten-Lindberg
Fotograf: Andreas Sundbom
Svenska Förläggareföreningens Hederspris 2021 tilldelas Marianne von Baumgarten-Lindberg, för hennes mångåriga och mångfacetterade gärning inom den svenska barnlitteraturen. Pristagaren kommer att uppmärksammas och hyllas under Augustgalan den 22 november.

Motivering

Marianne von Baumgarten-Lindbergs enträgna och entusiasmerande arbete med och för barnlitteratur och läsande har gjort ett stort avtryck, inte bara i bokbranschen utan också för författare, illustratörer och inte minst för läsarna. Tack vare henne har flera generationer barn och föräldrar fått tillgång till såväl den klassiska som den samtida och nyskapande barn- och ungdomslitteraturen. Hon grundade landets största barnbokklubb, har drivit både storslagna och småskaliga bokhandlar, startat litterära tidskrifter och introducerat landsomfattande läsprojekt.

Marianne von Baumgarten-Lindberg har samma osvikliga mod som Jonatan Lejonhjärta, är lika gränslöst påhittig som Pippi Långstrump och har ett lika stort och varmt hjärta som Muminmamman.

Hederprisets syfte

Hederspriset har instiftats för att årligen uppmärksamma och hedra en nu levande person som genom sin gärning gjort betydande insatser av bestående värde för svensk litteratur och/eller för förlagsbranschen.

Pristagaren utses av styrelsen.

Svenska Förläggareföreningens Hederspris delades ut första gången 2018. Tidigare års mottagare är Ilon Wikland, Jan Stolpe och Per I. Gedin.