Fortsatt höga försäljningsnivåer trots nedgång för den tryckta boken

24-10-2022
Bokmarknaden är fortsatt stark trots viss tillbakagång från rekordåret 2021. Trenden från första halvåret höll i sig, med en tillväxt för fysisk bokhandel och strömningstjänster och en minskande försäljning för internetbokhandeln. Tryckta böcker minskade mer än marknaden totalt. 

Den totala försäljningen uppgick till 3,48 miljarder kronor, en minskning med 1,7 procent eller 59 miljoner kronor från samma period förra året. Det visar Bokförsäljningsstatistiken för det tredje kvartalet.

Internetbokhandeln backade 197 miljoner kronor eller 11,2 procent, medan fysisk bokhandel ökade 67,1 miljoner kronor eller 10,6 procent. De digitala abonnemangstjänsterna fortsatte att öka med en tillväxt på 83,4 miljoner kronor eller 8,5 procent och kanalens andel av marknaden fortsatte att öka.

Rapporten redovisar både sammanlagd statistik för de tre första kvartalen och försäljningsstatistik för enbart det tredje kvartalet. Kvartalet följde samma mönster som halvåret i stort. Den totala försäljningen minskade under andra kvartalet med 1,7 procent, jämfört med samma period i fjol.

I rapporten publiceras också verkstopplistorna för det tredje kvartalet, listor som jämför ett verks samlade försäljning i alla format. Under det tredje kvartalet 2022 var de tjugo mest sålda verken alla skönlitterära. Den mest sålda boken var Gökungen av Camilla Läckberg, följt av Där kräftorna sjunger av Delia Owens och Ett fynd att dö för av Anders de la Motte och Måns Nilsson. Den mest sålda fackboken var Girig-Sverige av Andreas Cervenka, och den mest sålda barnboken Skurkskolan av IJustWantToBeCool.