Bokförsäljningsstatistiken för årets första månader

25-04-2024
Idag publicerar Svenska Förläggareföreningen, tillsammans med Svenska Bokhandlareföreningen, försäljningsstatistik över det första kvartalet 2024.

Rapporten visar att trenderna från 2023 håller i sig. Försäljningen under årets första tre månader uppgick till 1,2 miljarder kronor, en minskning med 1,2 procent jämfört med samma period förra året.

Försäljningsvärdet för tryckta böcker minskade med 6,8 procent, medan försäljningsvärdet för digitala strömmade böcker ökade med 12 procent.

Bokförsäljningen i internetbokhandeln (som i rapporten är sammanslagen med bokklubbarna) minskade med 4,9 procentenheter, men är fortfarande den största försäljningskanalen med en marknadsandel på 40,2 procent. De digitala abonnemangstjänsterna ligger på en andraplats med 33,3 procent av marknaden, och växer stadigt.

Verkstopplistor

I rapporten publiceras också verkstopplistorna för det första kvartalet, listor som redovisar ett verks samlade försäljning i alla format. Sveriges mest sålda titel under det första kvartalet 2024 var Sju kvadrat med lås av Jussi Adler-Olsen, följt av Jävla karlar av Andrev Walden och Till offer åt det okända av Anna Jansson.

Det mest sålda facklitterära verket var Ekotipsets bästa husmorstips av Ellinor Sirén, och det mest sålda barn- och ungdomsverket var Handbok för superhjältar. En ny vän av Elias Våhlund och Agnes Våhlund.

Läs rapporten och verkstopplistorna här.

Bokförsäljningsstatistiken är ett samarbete mellan Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen. Det är den mest detaljerade datainsamlingen över bokförsäljning som görs i Sverige och den omfattar cirka 80 procent av all allmänlitteraturförsäljning till konsument. Majoriteten av landets återförsäljare av böcker lämnar dagliga uppgifter till statistiken.