Bertil Falck årets Hederspristagare

24-11-2022
Bertil Falck
Fotograf: Andreas Sundbom

Svenska Förläggareföreningens Hederspris 2022 tilldelas Bertil Falck, Bokmässans grundare. Han får priset för sitt engagerade arbete med att skapa möten mellan författare och läsare.

- Jag är väldigt överraskad och glad över att få det här priset, men framförallt är jag stolt över att Bokmässan lever vidare, säger Bertil Falck.

Bokmässan grundades 1985 av Bertil Falck, då administrativ chef på stadsbiblioteket i Göteborg, och Conny Jacobsson, som var kulturchef i Hagfors. De ville arrangera en fortbildning för bibliotekarier, med ett seminarieprogram som skulle ge ”ilningar i själen”. När Svenska Mässans lokaler var lediga att hyra bestämde de sig för att också bjuda in utställare.

- Bokmässan sågs som ett omöjligt projekt, men vi var ett bra team, Conny och jag. Vi hade ju aldrig varit på någon bokmässa tidigare, vi visste inte vad det var. Det var nog därför vi lyckades, säger Bertil Falck.

Det som från början var tänkt att vara en bibliotekariekonferens utvecklades med åren till Nordens största bokmässa, med toppnoteringar på över 100 000 besökare. Listan över världsberömda författare som genom årens lopp gästat Bokmässan kan göras lång, men får Bertil Falck bara välja ett möte återvänder han till premiäråret 1985.

- Redan första mässan hade vi ett mycket bra seminarieprogram. Vi lyckades få dit Nobelpristagaren Isaac Bashevis Singer, med hjälp av hans förläggare Dorotea Bromberg. Han hade en enorm utstrålning och talade i över en och en halv timma för över 900 personer. Han trollband alla åhörarna. Det finns många andra minnen, men det mötet har jag alltid känt var ett av det finaste, säger Bertil Falck.

Bertil Falck var vd för Bokmässan fram till år 2000, och därefter styrelseordförande till 2011. Han mottager Hederspriset på Augustgalan i Konserthuset i Stockholm på måndag den 28 november.

- Vi är mycket glada över att få ge priset till Bertil Falck. Bokmässan är en verklig institution i Boksverige och har under mer än trettio års tid fört samman författare och läsare. Bertil Falcks förmåga att kombinera litterär höjd och kommersiell bredd är en inspiration för hela bokbranschen, säger Mikaela Zabrodsky, vd Svenska Förläggareföreningen.

Motivering

Bertil Falck har outtröttligt arbetat för att skapa mötesplatser mellan författare och läsare. Han var 1985 en av initiativtagarna till det som i dag är Nordens största årliga kulturevenemang och som gjort Göteborg till Sveriges första litteraturstad: Bokmässan. Med skicklighet, entusiasm och ett varmt engagemang har han byggt en rörelse så robust att den stått emot såväl bojkotter som en pandemi. Bertil Falcks storhet är att han genom åren hållit fast vid ett ambitiöst seminarieprogram med litterär höjd och kombinerat det med en stor kommersiell bredd. Litteraturen är inget utan mötet med läsarna och Bertil Falcks Bokmässa har under mer än tre decennier välkomnat alla sorters bokälskare till en inspirerande, engagerande och bildande folkfest.