Barn- och ungdomslitteraturen backar

2-03-2023
Bokförsäljningsstatistiken 2022: Tendenser  
6,8 miljoner tryckta barn- och ungdomsböcker såldes under 2022 – ett tapp jämfört med föregående års 7,4 miljoner. Ålderskategorierna 0-3 år gick upp något, med 2,3 procent, och 12-15 år ökade med 8,9 procent, medan resten av ålderskategorierna tappade. Den totala försäljningen av barn- och ungdomslitteratur minskade med 5 procent, eller 41 miljoner kronor. Totalt uppgick försäljningen till 768 miljoner kronor.  

Fortfarande är barnboken stark i de fysiska formaten. Barn- och ungdomslitteraturen utgjorde 18 procent av den tryckta marknaden. Det såldes 6,8 miljoner tryckta exemplar av barn- och ungdomsböcker, en nedgång med 8,4 procent mot föregående år. 8,9 miljoner barnböcker strömmades i de digitala abonnemangstjänsterna, vilket motsvarade 7 procent av den digitala marknaden. 

Antal tryckta sålda barn- och ungdomsböcker 2020-2022

Under 2021 ökade försäljningen av svenska barn- och ungdomsböcker, men sjönk sedan under förra året. Unga vuxna är den ålderskategori som sjunkit mest. Försäljningen av utländska barnböcker har ökat.

– Det är oroande att se att barn- och ungdomsböckerna tappar. Även om rapporten mäter försäljning och inte läsning så är den ändå ytterligare en pusselbit i barns och ungas läsande. Vi vet att läsförmågan sjunker hos svenska elever och det är mycket allvarligt, säger Mikaela Zabrodsky, föreningens VD. 

Verkstopplistan över barn- och ungdomslitteratur toppas av böcker där författarna varit etablerade inom digitala medier innan bokens lansering. Den bäst säljande barn- och ungdomsboken under förra året var Skurkskolan av humortrion IJustWantToBeCool, som främst blivit kända via YouTube och poddar. På andra plats finns I spelmästarens händer av YouTube-makarna Tomu och Yumi, tillsammans med författaren Maria Frensborg. I listan syns även många bokserier. Flest placeringar tar Camilla Brincks böcker om Musse & Helium, och tre av J.K. Rowlings Harry Potter-böcker finns med. Tina Mackics Sommarskuggan-titlar finns med på två placeringar.  

 

Branschröster 

– En av de saker som särskiljer barn-, och i viss mån, ungdomsböcker från andra böcker är att köpare och läsare oftast är två olika personer. En roman köper vi i allmänhet till oss själva och då vet vi exakt vad vi är sugna på. En barnbok köps inte sällan av en vuxen som inte riktigt vet vad barnet läst och gillar. Det gör att de i högre utsträckning är hänvisade till tips och råd från bokhandlaren. Därför lämpar sig barnböcker extra bra för försäljning i fysisk bokhandel. Vi ser ju också att specialiserade barnbokhandlare faktiskt går framåt och att de gjorde de även under pandemin, som exempelvis Lilla bokskåpet som öppnade i Göteborg. 

- Erik Titusson, Förlagschef på Lilla Piratförlaget 

 

– Det känns väldigt oroväckande att barnboksförsäljningen i stort minskar. De senaste åren har ungdomsboksförsäljningen backat markant, men nu ser vi att försäljningen även i segmentet under, 9–12 år, minskar. Vi behöver ta reda på vad det beror på; om det både är privatpersoner, bibliotek och skolor som köper färre böcker? Om trenden är fortsatt nedåtgående kommer det att få stora konsekvenser framöver.  

- Cecilia Knutsson, Litterär chef på Rabén & Sjögren

 

Ta del av hela rapporten över bokförsäljningsstatistiken 2022 här.