Årsmötet 2023 – Två nya ledamöter invalda i styrelsen

5-05-2023
De nya styrelseledamöterna Melina Nordstrand och Johannes Holmqvist vid gårdagens årsmöte.
Vid gårdagens årsmöte välkomnades två nya ledamöter till styrelsen. Med sina bakgrunder inom barnboksförlag och utgivning av översatt litteratur vill de bidra med nya perspektiv och infallsvinklar i föreningens ledning. Biblioteksfrågan, ungas läsning och den okommersiella litteraturen ligger högt upp på agendan för de nya ledamöterna.

Igår, den 4 maj, ägde föreningens årsmöte 2023 rum på Ersta Hotell & Konferens. Vid mötet valdes Melina Nordstrand, försäljningschef på Opal och Johannes Holmqvist, förlagschef på Tranan, in som nya styrelseledamöter.

– Det ska bli jättespännande att vara del av Förläggareföreningens styrelse, säger Melina Nordstrand.

– Jag ser fram emot att befinna mig i ett större sammanhang och få inblick i viktiga branschfrågor genom ett nätverk med folk från olika typer av förlag. Men också att ha möjlighet att påverka i de frågor som är viktiga för oss oberoende förlag och vi som arbetar med barnlitteratur. Just nu, och sedan en bra tid tillbaka, tycker jag att biblioteksfrågan är otroligt viktig. Både vad det gäller allmänna bibliotek och deras inköp och skolbibliotek och deras bemanning. Biblioteken är väldigt viktiga, både för oss förlag men också för den allmänna läsningen och därmed en demokratisk fråga. Här spelar Förläggareföreningen en viktig roll och jag ser fram emot att nu få möjlighet att kunna påverka politiker i frågan, säger Melina Nordstrand.

Även Johannes Holmqvist säger att han ser fram emot att bli en del av föreningen och få sätta sig in i arbetet.

– Jag tycker att det händer mycket intressant kring föreningen just nu och ser fram emot att bli en del av det. Jag kommer från ett litet förlag som bara ger ut översatt litteratur och har säkert därför ett annat perspektiv på många av frågorna som styrelsen diskuterar. Det är viktigt att föreningen arbetar för hela branschen och att även de mindre förlagens frågor får ta plats. Det kanske får bli min roll i styrelsen – vi får se, säger Johannes Holmqvist.

Vid frågan om vilka branschfrågor han anser vara viktigast i nuläget svarar han att det är svårt att säga något annat än klimatet och ungas läsning.

– Men jag ser också med oro på hur den okommersiella litteraturen är på väg att bli ett intresse för några få. Hur kan vi motverka det?

Vid stämman omvaldes Jesper Monthán (ordförande), Richard Herold, Tobias Nielsén, Åsa Selling, Martina Stenström och Patrik Hadenius. Johanna Daehli avtackades efter att ha suttit som styrelseledamot sedan 2017.