Årets digitala manifestation för Gui Minhai

17-10-2022
Årets illustration av Ellen Ekman, som förlagsmedarbetare har uppmanats att dela i sina sociala kanaler under hashtaggen "fängslade förläggare".
Idag går förlagbranschens medarbetare samman för andra året i rad i en digital manifestation för att uppmärksamma frihetsberövandet av Gui Minhai, på initiativ av Svenska Förläggareföreningen. 17 oktober 2015 greps han av kinesisk säkerhetstjänst, och har nu suttit fängslad i sju år utan tillgång till advokat eller läkare. Med manifestationen vill Förläggareföreningen även belysa det akuta läget för andra fängslade och hotade förläggare världen över.

– Gui Minhais situation har engagerat föreningen sedan han fängslades av den kinesiska staten 2015. Med denna årligen återkommande manifestation den 17 oktober, dagen då han greps, sätter vi ljuset på hans situation, men passar också på att ta ett större grepp på frågan om hur hoten mot yttrandefrihet också påverkar bokförlag och förläggare. Just nu är bokutgivningen i Iran hårt kontrollerad och många böcker förbjuds. I Belarus har förläggare arresterats, häktats och fått material konfiskerat, säger Richard Herold, ordförande för Förläggareföreningens yttrandefrihetskommitté.

Ellen Ekman har illustrerat en bild av Gui Minhai exklusivt för manifestationen. Idag uppmanar föreningen alla medlemsförlag och förlagsmedarbetare att dela bilden tillsammans med en text om vikten av det fria ordet.

– För mig var det självklart att tacka ja till att medverka i årets manifestation. Gui Minhai sitter fängslad för något som jag tar för givet som kreatör, det fria ordet. Det har varit väldigt berörande att arbeta med ett porträtt av någon som man vet saknas, som pappa, vän och kollega, säger Ellen Ekman.

Idag den 17 oktober uppmanar föreningen alla medlemsförlag och förlagsmedarbetare att dela bilden tillsammans med en bildtext om vikten av det fria ordet. Manifestationen går att finna under #fängsladeförläggare.