Årets bäst säljande böcker

19-01-2024

Idag släpper Förläggareföreningen årstopplistan för 2023, där de bäst säljande titlarna räknat i antal, sålda i fysisk bokhandel, internetbokhandel, dagligvaruhandel och abonnemangstjänster, presenteras. Samtidigt publiceras kvartalstopplistan för Q4 2023 samt verkstopplistan för samma period.

På årstopplistan 2023 för skönlitteratur återfinns mycket svenskt, men en översatt bok toppar listan: Atlas – historien om Pa Salt av Lucinda Riley och Harry Whittaker (i översättning av Gabriella Andersson och Mia Ruthman). På andra plats ligger Augustpristagaren Andrev Waldens roman Jävla karlar, följd av Lars Keplers deckare Spindeln.

Fackbokslistan för 2023 toppas av Diamant Salihus reportage När ingen lyssnar, Jessie Inchauspés handbok Glukosrevolutionen – balansera ditt blodsocker och förändra ditt liv (i översättning av Carina Nunstedt) och Prins Harrys självbiografi Den andre (i översättning av Margareta Eklöf).

På årstopplistan för barn- och ungdomsböcker tar IJustWantToBeCool förstaplatsen med Förrädaren, Josefine Sundström och Emma Göthner andraplatsen med Fiffiga kroppen och finurliga knoppen och Yumi & Tomu och Maria Frensborg tredjeplatsen med Resan till Interversum.

Förra årets bäst säljande pocketbok var Färskt vatten till blommorna av Valérie Perrin (i översättning av Sara Gordan) och på e-bokstoppen dyker Atlas –  historien om Pa Salt av Lucinda Riley och Harry Whittaker upp igen.

Ljudbokstopplistan domineras av ett djur vi känner igen – Carl-Johan Forssén Ehrlins Kaninen som så gärna ville somna – en annorlunda godnattsaga. Ljudboken ligger på plats 1 med kvinnlig uppläsare (Gabriella Mellergårdh) och på plats 3 med manlig uppläsare (Lars ”Lisa” Andersson), och flankerar därigenom Sofie Sarenbrants deckare Parasiten (uppläsning av Katarina Ewerlöf) på plats 2.

Topplistorna tas fram tillsammans med Bokhandlareföreningen, och bjuder på spännande läsning för alla som är intresserade av bokbranschen – så ta en titt!