Årets Augustpristagare

27-11-2023
Fotograf: Andreas Sundbom
Årets Augustpris har delats ut vid Augustgalan i Konserthuset i Stockholm. Augustpriset delas ut i tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok.

Prissumman i varje kategori är 100 000 kronor. Pristagarna får även en bronsstatyett formgiven av Mikael Fare. Ikväll har också Lilla Augustpriset och Svenska Förläggareföreningens Hederspris delats ut. Augustgalan leddes av Lena Endre.

Augustpriset delas ut av Svenska Förläggareföreningen i samarbete med Elite Hotels. Här följer pristagarna tillsammans med juryernas motiveringar:

Årets svenska skönlitterära bok
Jävla karlar, Andrev Walden, Bokförlaget Polaris
I perfekt balans mellan lättsinne och bedrövelse skildrar Andrev Walden en pojkes försök att greppa en tillvaro där papporna ständigt byts ut. Jävla karlar är en humoristisk uppgörelse med en annorlunda barndom, som trots genomgående svärta skildras med en outsinlig värme och närvaro.

Årets svenska fackbok
Zorn. Ett liv, en tid, Per Svensson, Albert Bonniers Förlag
Det finns mycket mer än myten om Anders Zorn med dalkullorna och det eviga rumlandet. I Per Svenssons biografi får vi ett fylligt porträtt av mirakelmålaren och den moderna entreprenören med sin enastående förmåga att nätverka i de rätta kretsarna, ta betalt, och blicka framåt. Men varken hans konst eller hälsa tålde så mycket framgång och så mycket festande. Per Svensson tecknar en nyanserad bild och placerar den världskände konstnärens liv i tiden och rummet, skildrar vägen till berömmelse och slutet då Zorns konstnärliga drivkraft förbrukats.

Årets svenska barn- och ungdomsbok
Vitsippor och pissråttor, Oskar Kroon & Hanna Klinthage, Rabén & Sjögren
Det nattsvarta samsas med det finurligt humoristiska i Oskar Kroons inkännande syskonporträtt. När den idoliserade storebrodern utsätts för grov mobbning tar lillebror intuitivt emot den tysta smärtan och vänder den till en såväl kreativ som förtvivlad motattack. Hanna Klinthages känsliga teckningar fulländar balansakten. I Vitsippor och pissråttor tar allvaret plats medan ljuset skiner med oförminskad styrka.

Under kvällen delades också Lilla Augustpriset och Svenska Förläggareföreningens Hederspris 2023 ut.

Lilla Augustpriset
Och allting dör, Emilia Piotrowska
Utifrån ett oväntat perspektiv, som brukar tillhöra evigheten och tystnaden, berättas en storslagen historia om språk, identitet och splittring i en text som spänner över sekler. Genom dystopiska bränder och krigets obönhörliga våld lyser en mänsklighet som vägrar att ge upp.

Svenska Förläggareföreningens Hederspris 2023
Madeleine Gustafsson, kritiker och översättare
Madeleine Gustafsson har som en av de senaste decenniernas mest inflytelserika litteraturkritiker öppnat nya dörrar till läsandet. Hennes kritikergärning vittnar om en lyhördhet för textens tilltal och språkets minsta skiftningar och framför allt en nödvändig ödmjukhet inför det litterära verket. Med sin nyfikenhet, sitt allvar och sin munterhet är hon en förebild för senare generationers kritiker. Hon har också som översättare medverkat till att viktiga författarskap som Marguerite Duras, Patrick Modiano, Herta Müller och Marcel Proust nått en svensk publik. Med en kombination av lätthet, bildning och stilistisk exakthet bildar hennes kritiker- och översättarvärv skola i konsten att komma det litterära verket riktigt nära.