2022 års Augustpristagare

29-11-2022
Nina van den Brink, Ia Genberg, Ellen Strömberg och Ali Alonzo.
Fotograf: Andreas Sundbom
I år tilldelades priset Detaljerna av Ia Genberg, Vi skulle ju bara cykla förbi av Ellen Strömberg och Jag har torkat nog många golv av Nina van den Brink. Vinnare av Lilla Augustpriset blev Ali Alonzo för sin novell Döden i Rom.

Under Augustgalan i Konserthuset den 28 november delades för 34:e året i rad Sveriges mest prestigefyllda litteraturpris för svensk litteratur ut –  Augustpriset. Priset delas ut i de tre kategorierna Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. Vinnarna går hem med en Auguststatyett formgiven av Mikael Fare och en prissumma på 100 000 kronor. Samtliga nominerade till Lilla Augustpriset diplomerades av föreningens ordörande Jesper Monthán, och Lilla Augustprisvinnaren mottog en statyett samt 15 000 kronor. Under galan fick även Bertil Falck, Bokmässans grundare, ta emot Svenska Förläggareföreningens Hederspris och ett diplom formgivet av Marianne Pettersson-Soold.

Augustpriset delas ut av Svenska Förläggareföreningen i samarbete med Elite Hotels. Även advokatbyrån Roschier är galasponsor.

 

Vinnarna, förlagen och juryarnas motiveringar

Årets skönlitterära bok: Detaljerna av Ia Genberg. Weyler förlag.

"I Detaljerna blir en glödande feber en portal till det förflutna och de relationer som en gång betydde allt – i ett liv som inte längre finns. Med vemod, precision och lågmäld humor skriver Ia Genberg fram de skärvor som skapar en människa, och låter sin röst ljuda med omisskännlig klang. I den exakta känslan för de små detaljerna blir en hel värld levande."

 

Årets barn- och ungdomsbok: Vi ska ju bara cykla förbi av Ellen Strömberg. Rabén & Sjögren och Schildts & Söderströms.

"Lyhört och träffsäkert skildras tonårens brytningstid då fantasierna om vem man vill vara plötsligt ska omsättas i praktik, då kompisrelationer sätts på prov och då den första kärleken känns både lockande och skrämmande. Med största respekt för både sina läsare och sina karaktärer ger Ellen Strömberg nytt liv åt ungdomslitteraturens mest ikoniska motiv."

 

Årets fackbok: Jag har torkat nog många golv – En biografi om Maja Ekelöf av Nina van den Brink. Norstedts.

"Maja Ekelöf, städerska och ensamstående fembarnsmor, gjorde succé med sin dagbok Rapport från en skurhink från 1970. Nina van den Brink väver skickligt ihop Maja Ekelöf – städerska, hyllad författare, abortförespråkare och vänsteraktivist – med berättelser om städerskor i sin egen familj. De närgångna beskrivningarna av varje arbetsmoment och dess verkan på kroppen är nästintill poetiska. Boken är lika mycket ett starkt porträtt över ett av Sveriges mest gripande författarskap som en uppgörelse med välfärdsbygget som inte kom alla till del."

 

Årets Lilla Augustprisvinnare: Ali Alonzo med novellen Döden i Rom.

"Varje ord vibrerar av liv i denna berättelse om en grupp sextonåriga svenskar som driver runt mellan kloster och kyrkor i Den eviga staden. Ironiskt nog är det just genom att aldrig väja för det fula, det äckliga, det trasiga som författaren blottlägger det vackra i att inte vara som alla andra. En ändlöst fascinerande text."