Förläggareföreningen i litteraturpolitiskt toppmöte

3-03-2022

Svenska Förläggareföreningen deltar i det litteraturpolitiska toppmötet i Göteborg fredagen den 4 mars.

– Det här är ett spännande initiativ. Vi ser fram emot att samtala med de andra organisationerna och se vilka frågor vi kan gå samman kring. Vi har ju löpande kontakt även annars, men det ska bli intressant vad den här mötesformen resulterar i, säger Mikaela Zabrodsky, vd.

Föreningens ordförande Jesper Monthán kommer att presentera föreningens viktigaste litteraturpolitiska frågor i ett panelsamtal med de andra branschorganisationerna. Övriga deltagare är Maria Hamrefors, ordförande Svenska Bokhandlareföreningen, Grete Rottböll, ordförande Sveriges Författarförbund, Jörgen Gassilewski, vice ordförande Sveriges Författarförbund, och Karin Linder, generalsekreterare Svensk Biblioteksförening.

För Förläggareföreningen är det centralt att litteraturstödet höjs. Vidare är det viktigt att politiken tar ett ordentligt och samlat grepp om läsfrämjandet. Dessutom vill vi understryka värdet av ett balanserat införande av DSM-direktivet.

Mötet är en en del av Göteborgs startvecka för arbetet som officiellt utnämnd Unesco City of Literature. Det arrangeras av Bokmässan och Västra Götalandsregionen, i samarbete med övriga huvudparter inom Litteraturstaden Göteborg.  Syftet med mötet är att sätta igång ett samtal om svensk litteraturpolitik – på nationell, regional och lokal nivå.

Programmet sänds på Bokmässan Play.